Bilim

Roketlerin geleceği bu buluşla değişebilir: İnek dışkısından roket yakıtı yaptılar

Yeni kurulan bir Japon şirket, farklı alternatif roket yakıtı seçeneklerini inceliyor. Interstellar Technologies Inc. adlı girişim, yerel kaynaklı inek dışkısı ile çalışmak üzere tasarlanmış bir uzay roketi motorunu çalıştırabildiğini söylüyor. Yüksek verimli, düşük maliyetli ateşleme odası ZERO olarak adlandırılıyor ve gelecekte küçük uyduların uzaya fırlatılmasına yardımcı olabilir.

Şirket, 10 saniyelik statik ateşleme testinin başarılı olduğunu ve roket motorunun yakındaki süt çiftliklerinden alınan inek gübresinden elde edilen sıvı biyometanla çalıştırılabileceğini kanıtladığını belirtiyor. X üzerinde paylaşılan videolar, motorun statik testte gerçekten başarılı olduğunu ve süper sıcak, mavi, yatay bir alev püskürttüğünü gösteriyor.

Interstellar Technologies Inc., ZERO uzay roketi motorunu Ocak ayına kadar birkaç kez daha test etmeyi planladığını bildiriyor ve motorun uyduları alçak Dünya yörüngesine taşımaya yardımcı olacak kadar güçlü olacağının hesaplandığını belirtiyor.

Ancak ZERO ve gübreden elde edilen kimyasalların kullanılma olasılığı oldukça heyecan verici olsa da, NASA’nın Orion kapsülü gibi bir uzay aracını yörüngeye taşıyabilecek bir roket motoru inşa etmek, yoğun güç ve yakıt kapasitesi gerektirir. ZERO’nun kullandığı yakıt kaynağının bu gereksinimleri karşılayıp karşılayamayacağı henüz belli değil.

Gübreden elde edilen kimyasallardan yapılan yakıta geçiş yapılması, şu andaki roket fırlatmalarında kullanılan yakıtların yapım sürecinden kaynaklanan emisyonları azaltarak veya ortadan kaldırarak çevresel bir etki de yaratabilir. Günümüz roket yakıtlarının küresel ısınma sorunlarımıza ne kadar katkıda bulunduğu veya bu süreçte ozon tabakasına ne kadar zarar verdiği net değil, ancak bir etkiye sahip olduklarından emin olabilir. Bu nedenle, ZERO gibi çevreye zararlı kimyasallar kullanmadan havalanabilecek bir motor kullanmak, gelecekteki uzay çalışmaları için çok yararlı olabilir.

Başa dön tuşu