Bilim

Bir binaya çarparak ölen 1.000 kuş, büyük tehlikeyi bir kez daha hatırlattı

Yaşanan yeni bir olayda göz kamaştıran yapay ışıklar, yaklaşık 1.000 kuşun Chicago’da parlak bir binaya çarparak ölmesine neden oldu. Bu tür kazalar giderek yaygınlaşıyor ve bu yüzden bilim insanları, yapay aydınlatmayla ilişkimizi ciddi şekilde yeniden gözden geçirmemiz gerekip gerekmediğini incelemeye başlıyor.

Chicago Field Museum’un belirttiğine göre, 5 Ekim’de Chicago’da cam panellerden yapılmış büyük bir kongre merkezi olan McCormick Place Lakeside Center çevresindeki arazide yaklaşık 960 göçmen kuş ölmüş vaziyette bulundu. Çoğunluğun palmiye ve sarı sağrılı ötleğenler olduğu açıklandı.

Kuşların çoğu geceleri göç eder ve yapay aydınlatma, gece yolculuklarında gözlerini kamaştırabilir, bu da yansıtıcı yüzeylere veya cam binalara çarpmalarına sebep olabilir. Dahası bu son olay, McCormick Place’in cam kaplı binasının ışıklarının göçmen kuşların kitlesel ölümüyle suçlandığı ilk sefer değil.

Field Museum, X’te “İlkbahar ve sonbahar göç mevsimlerinde her gün, bilim insanlarımız ve gönüllülerimiz gün doğumunda kalkarak merkezin pencerelerine çarpan kuşları ararlar” dedi ve devam etti: “Koleksiyon verileri, birçok göçmen kuşun iklim değişikliği nedeniyle küçüldüğünü kanıtladı. Ayrıca bilim insanlarının göç eden kuşlara yardımcı olmak için şehir ışıklarını kapatmalarının avantajını göstermelerine destek oldular: Aydınlatılmış pencereler kuşların yön bulma yeteneklerini şaşırtır ve daha fazla çarpışmaya neden olur.”

McCormick Place de bunun bir sorun olduğunu kabul etti ve Instagram’da şu anda “hem acil hem de uzun vadeli çözümler için en iyi seçenekleri belirlemek üzere uzmanlara danıştıklarını” belirtti.

Uygun bir şekilde, ışık kirliliğinin göç eden kuşlar için nasıl büyüyen bir tehdit oluşturduğunu inceleyen yeni bir çalışma bu hafta yayınlandı. Hava durumu radar verilerini kullanan bilim insanları, yapay ışığın, kuşların uzun yolculuklarında nereye ineceklerinin ana göstergesi olduğunu söylüyor. Parlayan fenerler gibi davranan şehir ışıklarıyla göçmen kuşlar, insanlar, kediler, kıt yiyecekler ve çarpışacak çok sayıda parlak bina gibi tehditlerle dolu riskli yerler olan kentsel alanlara çekiliyor.

Gezegenimizde son hızla devam eden kentleşme ve sürekli artan gelişimle beraber, ışık kirliliği de keskin bir şekilde artmaya devam ediyor ve insan ve ekolojik sağlık üzerinde gözle görülür bir etki yaratıyor. Çalışma yazarı ve Colorado State Üniversitesi Balık, Yaban Hayatı ve Koruma Biyolojisi Bölümü’nde yardımcı doçent olan Kyle Horton, yaptığı açıklamada “çoğu zaman ışığı kirletici bir madde olarak düşünmüyoruz, ancak o, kirliliğin ne olduğuna dair tüm gereksinimleri karşılıyor” dedi ve ekledi: “Bu gece tüm ışıkları kapatırsak, ışıklar yüzünden kuşlar (binalara) çarpmayacak. Bu, kuşlar için anında (görülür) ve olumlu bir etki.”

Yeni çalışma Nature Communications dergisinde yayınlandı.

Başa dön tuşu